Russian Gifts
+31(0)651779381
Geschiedenis / History
    
       
Er zijn een 4-tal verschillende stromingen ( ook wel scholen genoemd ); te weten Palekh, Kholui, Mstera en Fedoskino.


 Het dorpje Fedoskino, een van de centra van Russische lakkunst, ligt net ten noorden van Moskou, aan de rivier Ucha. Een oud dorpje, al meer dan 200 jaar bekend door de miniatuur schilderingen op doosjes gemaakt van papier-maché.

In 1795 opende de koopman Piotr Korobov een werkplaats, vlak bij het dorpje Fedoskino.

Al snel werden deze handgeschilderde doosjes bekend in heel Rusland en Europa. In het begin werden er ook prachtig beschilderde kleppen gemaakt voor de petten van de militairen, enkele exemplaren zijn nu nog te vinden in diverse musea.

Sinds die tijd is het productieproces van de doosjes niet echt veranderd. Nog steeds wordt er gebruik gemaakt van o.a. parelmoer, metaal stof en/of kleine metalen deeltjes, en natuurlijk verf en lak.
In de beginperiode werden er ook houten doosjes als basis gebruikt, de exemplaren die nu nog bestaan vertonen veelal veel barstjes, vanwege het voortdurend ‘werken’ van het hout. Vandaar dan ook dat een speciale papier-maché een veel stabielere basis is.
De stroming of school van Fedoskino kenmerkt zich met name doordat de soort afbeeldingen onder de categorie ‘volkskunst’ vallen.

Onder de leiding van Lukutin werd er steeds meer aandacht geschonken aan de verftechniek, de soorten verf, de toegepaste materialen, en de uiteindelijke afwerking van het doosje.
Ook zorgde hij ervoor dat de afbeeldingen veelal gebaseerd waren op sprookjes en zeer herkenbare volkstafereeltjes, landschappen en portretten. Sprookjes van o.a. Pushkin dienden als voorbeeld. De gekozen afbeeldingen, die erg herkenbaar en vaak natuurgetrouw waren, werden hierdoor erg gewild.


In beginsel werden de doosjes vooral via de werkplaats ( wat inmiddels al uitgegroeid was tot een productiebedrijf ) te Fedoskino verkocht, later begonnen steeds meer kunstenaars ook vanuit huis te werken, en zelf te verkopen ( waarschijnlijk begonnen als een soort ‘bijklussen’), wat alleen maar is gegroeid in de loop der jaren.
Vooral in de negentiger jaren ( economisch erbarmelijke tijden voor Rusland ) had de fabriek te Fedoskino moeite om de werknemers te betalen. Dit werkte het thuiswerken alleen maar in de hand, waardoor de fabriek concurrentie kreeg van haar eigen kunstenaars.
Inmiddels is er een ‘gilde’ van kunstenaars opgericht, waar de meest bekende kunstenaars dan ook bij aangesloten zijn. Ook was er inmiddels een levendige handel ontstaan in artikelen die door ‘niet bekende’ kunstenaars werden gemaakt en verkocht, wat nu nog steeds zo is.
Tegenwoordig is er een ruim aanbod van kunstvoorwerpen met zeer uiteenlopende kwaliteit, van souvenir tot exclusief kunstobject, met prijzen die ook zeer divers zijn.

Op onze website bieden wij dan ook een scala van artikelen aan, waarbij wij steeds zo goed mogelijk aan proberen te geven wat het kwaliteitsniveau is.
Ieder artikel wat wij aanbieden is uniek, en met de hand beschilderd. De meeste doosjes zijn dan ook gesigneerd, alhoewel dat vroeger vaak niet het geval was; het ging immers om het resultaat en niet zozeer om wie de kunstenaar was.
Alle stromingen zijn actief, d.w.z. dat er nog steeds nieuwe kunstvoorwerpen worden gemaakt. Diverse exemplaren zijn vooral bij toeristische attracties te verkrijgen, met zeer uiteenlopende kwaliteiten.


Palekh:
Ontstaan in het Ivanovo gebied ( ten noord-oosten van Moskou ), genoemd naar het plaatsje Palekh. Deze school is relatief jong, begon zich in 1924 te ontwikkelen.
Kenmerkt zich door veelal het gebruik van lijnenspel met bladgoud, in laagjes geschilderd. Er wordt gebruik gemaakt van tempera verf ( verf gemaakt van eigeel en azijn ). De taferelen zijn vaak religieus ( icoon-achtig ), en groepstaferelen zijn veelal gemaakt met felle ( rood, blauw, bruin, geel ) kleuren, waarbij de personen niet natuurgetrouw zijn weergegeven, veelal een 2-dimensionaal karakter. De randjes, eventueel zijkanten van het voorwerp ( veelal een doosje, maar kan ook bijv. een ei-vorm zijn ) worden vaak met een bladgouden lijnenspel versierd.
 
Kholui:
Komt uit hetzelfde gebied als Palekh, genoemd naar het plaatsje Kholui, vlakbij de rivier Teza. Ook bij Kholui wordt gebruik gemaakt van tempera verf, de kleurschakeringen zijn veelal bruin, geel en rood. Hier wordt weinig gebruik gemaakt van bladgoud, echter meer aluminium ( in tegenstelling tot zilver, verkleurt aluminium niet tijdens het drogingproces, vandaar dat er voor aluminium wordt gekozen in plaats van zilver ). Personages zijn minder icoon-achtig, maar wel veel minder natuurgetrouw als bij Fedoskino.
 
Mstera:
Genoemd naar de Msterka rivier, in het Vladimir gebied, net ten zuiden van het Ivanovo gebied. De toegepaste techniek is hetzelfde als bij Palekh, alhoewel er door de plaatselijke kunstenaars gebruik gemaakt wordt van gekleurde stenen uit de rivier, die fijngemalen worden om als pigment in de verf te kunnen gebruiken.
De gezichten zijn veelal tekenfilm-achtig, ook een soort 2-dimensioneel tafereel.