Russian Gifts
+31(0)651779381
Workshop Matrushka schilderen
 
Ook zin om zelf een
matrushka schilderen?
Tijdens de
workshop laten we de verschillende technieken zien, waaronder ook het 'houtbranden'. En natuurlijk, onder begeleiding, vooral zelf doen.

                                       



                                  



            


Workshops kunnen ook 'op locatie' worden georganiseerd, dus bijvoorbeeld bij een bedrijf, verzorgingstehuis of kantine. 



Start workshopseizoen vanaf  2013     
                                                             
Workshop  van 10:00 - 16:00 , Locatie : Biggelaar 14 te Roosendaal
Kosten:
Workshop                          : € 25,00  +
Matrushka 1-delig 18 cm   : €   5,00  of   
Matrushka 5-delig 18 cm   :  € 10,00

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een aangepaste workshop;
tijd van 10:00 tot 13:00 voor € 10,00 per kind ( excl. beschilderde matrushka ). Max 6 kinderen, tot 2 ouders gratis. Enkelvoudige grote matrushka kost € 5,00
   
Matrushka zelf schilderen
 
1.       Geschiedenis
De matrushka (matryoshka ) is een van de meest populaire voorbeelden van Russische volkskunst. Ontstaan zo’n 100 jaar geleden, aan de oostkust van Rusland,  volgens sommigen overgewaaid van het eiland Honshu, Japan ; weer anderen suggereren dat de matrushka gemaakt is door een Russische monnik. Dit eerste exemplaar had schijnbaar veel overeenkomsten met een buddha figuurtje ( Hoe dan ook we gaan zien dat het monnikenwerk is)
Het woord matryoshka wordt geassocieerd met moederschap en vruchtbaarheid. Vandaar dan ook de ronde vormen, en blozende wangen.
 
2.       Benodigdheden
- matrushka pop of set
- verf; plakkaatverf acryl , gouache, met water te verdunnen
- diverse kwastjes, mengbordje, potje met water
- tekenpotlood, gum
- fijn schuurpapier ( # 150 - # 220 )
- eventueel vernis om af te lakken
 
 
3.       Voorbereiding
Voordat je begint eerst de houten matrushka controleren, en eventuele krasjes of plekjes in het hout wegschuren ( met de richting van de nerf schuren ! ) daarna ook een klein verticaal streepje plaatsen op de ‘breeklijn’ op het moment dat je vind dat de matrushka helften het beste op elkaar passen, zodat je later de 2 helften altijd op hetzelfde punt op elkaar zet. Alle eventuele houtstof met een vochtige doek verwijderen.
4.       Ontwerp
Maak van te voren een ontwerp op papier, of zorg dat je wat voorbeelden hebt van hoe je jouw matrushka wilt gaan maken. Zorg dat je bij jouw ontwerp ook alvast rekening houd met de verschillende kleuren die je wilt gaan gebruiken
Het beste is dan om dit ontwerp met dunne lijntjes op de matrushka te tekenen.
 
5.       Aan de slag
Nadat je jouw matrushka zorgvuldig hebt schoongemaakt, kan het ontwerp erop geschetst worden. Vooral bij het plaatsen van gezichtjes let goed op de positie hiervan, en de verdeling en plaatsing van de ogen, neus en mond ( gebruik desnoods andere matrushka’s als voorbeeld )
Het is aan te raden om de gedeeltes die later blank hout moeten blijven ( gezicht, hals, handen ) te behandelen met 2 laagjes verdunde witte houtlijm ( lijm verdunnen 1:10) Zorg wel dat de eerste laag droog is voordat je de tweede aanbrengt ( eventueel haardroger gebruiken )
Werk van achtergrond naar detail; dus eerst de grote vlakken, en daarna steeds gedetailleerder. Je kunt altijd over de kleuren schilderen, zolang de eerste laag droog is. Zo kun je ook verf wegvegen van de met lijm behandelde oppervlakken.
Voor kleine details kun je ook de achterzijde van je kwast gebruiken, vooral handig als je kleine stipjes wilt plaatsen.
Als jouw matrushka helemaal klaar is, kun je die verder behandelen met vernis. Er zijn diverse soorten vernis te koop, let op de gewenste glansgraad. Het beste om te lakken is ‘Tamponeren’, dus met een klein sponsje de lak erop stempelen ( voor het sponsje kun je bijvoorbeeld een huishoudsponsje in blokjes knippen ). Zorg dat de omgeving goed geventileerd is, en stofvrij. ( let op welke vernissoort je gebruikt, en de juiste manier van afval afvoeren ). Werk in laagjes ( 4-6 ) om het mooiste effect te krijgen.
 
Veel plezier!
 


Aanmelden: Per e-mail o.v.v. voorkeursdagen: info@russiangifts.eu
                    'op locatie' kan ook voor groepen



Onderstaand filmpje laat zien hoe een Matrushka wordt gemaakt